Verschil te maken

Sterker nog, wat ik elke dag doe, is het verschil te maken op basis van waarden die ik van belang acht, waarden die ik als mens meebreng, ik doe wat ik ten diepste ben."

U bevindt zich hier: Home Management; behoud de besten

Voor wie
Voor managers die een duidelijk beeld hebben welke medewerkers zij op de korte en lange termijn voor de organisatie willen behouden.

Wat gaan we doen
We gaan met de betreffende medewerker(s) in gesprek op basis van de door hen ingevulde persoonlijkheidsvragenlijst. De uitkomsten worden doorgesproken, verder aangescherpt en daar waar nodig genuanceerd. In samenspraak met de medewerker wordt het definitieve persoonlijkheidstype vastgesteld.

De persoonlijkheidstypen zijn gebaseerd op persoonlijke voorkeuren en in het verlengde van deze voorkeuren liggen behoeften. Concreet; een naarbinnen*-mens heeft o.a een voorkeur voor beperkte interactie, zijn behoefte aan kleine(re) werkgroepen is een logisch gevolg van deze voorkeur.

Het tweede deel van het gesprek richt zich op in welk mate de huidige werkervaringen aansluiten bij deze voorkeuren en dus behoeften. Concreet; een mogelijkheidsmens heeft o.a behoefte aan autonomie. De mate waarin deze gewenste autonomie daadwerkelijk wordt ervaren wordt dan vastgesteld.

Elk persoonlijkheidstype bestaat uit aangeboren voorkeuren. Die voorkeuren bewegen zich op vier persoonlijkheidsdimensies en elke dimensie is een digotomie. Elk mens heeft een voorkeur voor de ene dan wel voor de andere pool, de mate waarin de voorkeur aanwezig is, verschilt per mens.  

Wat is het resultaat
Manager kan besluiten of en in welke mate de werkzaamheden van de medewerker meer gaan voorzien in de vastgestelde voorkeuren en behoeften en daarmee de medewerker voor langere tijd aan de organisatie te verbinden.


*De verschillende soorten mensen (voorkeuren) staan beschreven onder blogs; button rechtsboven

Branson-1.jpg