U bevindt zich hier: Home Blog Word jij gewaardeerd?

In mijn 'nieuwsjaarblog' gaf ik als tip voor een goed voornemen in 2020 een positief verschil te gaan maken. Klein beginnend en groot eindigend. Letterlijk was mijn vraag wat er op het eigen grafschrift moest staan op het moment dat het einde daadwerkelijk daar was.

Nu is er iets vreemds aan de hand met dat verschil maken. De vele positieve reacties op mijn tip  kunnen mij niets anders laten doen dan dit  'vreemde' aan jullie voor te leggen.

Laat ik beginnen met een concreet voorbeeld ter inleiding.

Bij één van mijn werkgevers, als een soort van carriere-switch, ging ik naar een andere afdeling. Deze verhuizing werd met enig schouderophalen door mijn toenmalige manager bezien. Ik zal niet zeggen 'he couldn't care less' maar bij mijn vertrek stonden de tranen niet in zijn ogen. Tot ik hem enkele maanden later sprak.  Hij vertrouwde mij toe dat er nu toch wel heel veel gezeik en problemen waren. Voor mijn vertrek was hij er zich nooit zo bewust van geweest hoeveel shit ik, in stilte, oploste. Zijn ontboezeming besloot hij met de woorden "je wordt toch wel echt gemist".

Daarmee kom ik op het vreemde van verschil maken. Doe je dit lang en geruisloos, dan ervaren anderen het verschil niet meer als verschil. Het is er gewoon. Anders gezegd, de waarde van het verschil wat jij maakt neemt gedurende de tijd af, waarbij het verschil zelf onveranderd blijft.

Had ik de jongen die ik in mijn vorige blog beschreef, meerdere weken achter elkaar een KitKat toegestopt dan was zijn houding langzaam verschoven van pure verrassing naar gewoonte. Je kunt nog speculeren over het aantal weken dat het geduurd zou hebben dat hij zijn KitKat-reep had opgeëist, want hij was er aan gewend geraakt, sterker nog, hij had er immers recht op.

Wat betekent dit voor ons 'geruisloze' verschilmakers? Hoe bewaken wij dat ons verschil niet een gewoonte wordt, een recht van de ander. Simpel. Stel je omgeving regelmatig de vraag 'wat ga je van mij missen als ik er niet meer ben'? Blijft het antwoord uit, dan is dit een mooie gelegenheid, vrij van borstklopperij, jouw verschil nog eens duidelijk te maken. Komt het antwoord wel,  is dat de bewuste waardering van wat je doet, van het verschil dat je maakt.

Want iemand missen is niets anders dan iemand achteraf waarderen.

bergbeklimmers.jpg