Bakens van anderen

Het ontbreken van een eigen koers, gebaseerd op eigen talenten, op zelfinzichten, maakt ons gevoelig voor de bakens van anderen.

U bevindt zich hier: Home Blog TomTom-nisering van het leven

Op de terugweg van ons vakantieadres in Frankrijk reden we rond een uur of 5 op een van de vele snelwegen die Parijs rijk is. Daar naar toe geloodst door onze TomTom. Nu had deze dubbelbenaamde gids al enige tijd geen enkele functie meer omdat we werkelijk muur- en muurvast stonden. Dan krijgt zo'n vernuftig apparaat iets irritants. Het geeft je in één oogopslag de tijd die je aan te verliezen bent en hoeveel meters je de laatste 5 minuten bent opgeschoten weer. En daar wordt een mens bij 40 graden niet vrolijk van.

Wat kan iemand doen als hij slechts enkele meters opschiet? Hij gaat verveeld en geirriteerd om zich heen kijken. Enige troost vindend in het feit dat hij in ieder geval niet de enige Nederlander is die deze verzoeking moet ondergaan. Een tweede constatering die ik deed was dat menig voorruit van land- en lotgenoten ook bezuignapt was met datzelfde vernuftige apparaat.

En toen drong de keiharde waarheid tot mij door. Ik sta dankzij mijn TomTom niet alleen hier maar ook stil. Want een TomTom is een gids zonder aanzien des persoons. Een expert die aan eenieder die het horen wil, een zelfde advies geeft. Met als gevolg dat wanneer te veel mensen op hetzelfde moment hetzelfde advies krijgen, het een enorme puinhoop wordt. Dan opeens wordt de snelste route een "highway to hell".

Ik aarzelde geen moment en als een echte maverick, het kalf dat de kudde verlaat, draaide ik uit de file en begon een voor mij onbekende weg te berijden. Mijn TomTom negerend die mij vriendelijk en herhaaldelijk verzocht om te keren. In eerste instantie puur op mijn gevoel de richting kiezend die mij Parijs zou doen verlaten. Vervolgens mij richtend op de blauwe borden die mij vertelde hoe ik moest rijden om bij de A1 te komen. Toegegeven, het voelde onwennig, wat onzeker en het kostte de nodige energie om je eigen weg te kiezen. De beloning voor deze heldendaad, het negeren van de aanwijzingen van gids en expert, liet niet lang op zich wachten. Een kwartier later hadden wij Parijs achter ons gelaten en konden wij ons vrolijk maken over die "losers" die braaf hun TomTom volgden.

Dat is ook de raad die ik u als lezer van deze blog wil meegeven; hoed u voor de Tomtomnisering van uw leven. Bepaal de eigen koers, weet dat iedereen de snelste route wil bewandelen en juist daarom vast komt te zitten. Negeer de adviezen die voor iedereen bedoeld zijn. Besef dat richtingen belangrijker zijn dan concrete doelen. Kortom gebruik meer routes dan alleen de snelste of kortste om ergens te komen. Het geeft zoveel meer vrijheid.

Branson-1.jpg