Beloningen

Materiƫle verlangens worden ingevuld door beloningen die voortkomen door het voldoen aan de normen die in de meeste gevallen door anderen zijn gesteld.

U bevindt zich hier: Home Blog Waardeloos werk

Waardeloos werk

Weleens nagedacht welke waarden in het werk een rol spelen? En welke van deze waarden belangrijk voor jou zijn? Wetenschappers onderscheiden drie soorten waarden als het om werk gaat. Intrinsieke waarden hebben te maken met zelfontplooiing. Voorbeelden van dit soort werkwaarden zijn autonomie, groei en creativiteit. Extrinsieke waarden is een tweMeaningfull workede soort. Het gaat hierbij om materiƫle aspecten als zekerheid of winstbejag. Een derde soort is relationele waarden; het helpen van de maatschappij, teamwork en vriendschap. Sommige wetenschappers onderscheiden nog een vierde categorie. Die van prestigewaarden; autoriteit, invloed en prestatie.

Het belang van werkwaarden is de motivatie die daar vanuit gaat. Iemand die voor hem of haar belangrijke waarden terugvindt in het werk, heeft over het algemeen een hoge arbeidsmotivatie.

Exploratief onderzoek door Belgische onderzoekers verbonden aan de Hogeschool Thomas More (voorheen Lessius) toont aan dat er een sterke relatie bestaat tussen werkwaarden en persoonlijkheid.

Wie je bent, bepaald voor een belangrijk deel welke werkwaarden jij van belang acht (intrinsiek, extrinsiek of relationeel). Anders gezegd; weten wie je bent, is weten wat in je werk zoekt. En dus is waardeloos werk, werk dat geen waarden bevat die passen bij jouw persoonlijkheid.

Jack-Welch-Quotes-2-1024x421.jpg