Louterend effect

In drie dagen las ik je bijzonder eerlijke boek. Bepaalde passages uit het boek hadden een louterend effect op me. Dank hiervoor.

U bevindt zich hier: Home Blog De naarbinnen-mens; laat me nadenken

De psycholoog Jung geeft vastgesteld dat mensen aangeboren voorkeuren hebben. Deze voorkeuren typeren mensen. Ik wil graag een aantal van Jungs inzichten in de aangeboren, menselijke voorkeuren met je delen.

De naarbinnen-mens; laat me nadenken

Wist je dat mensen op verschillende manieren energie krijgen. De één door het veelvuldig en intensief met anderen te communiceren, de ander door zich regelmatig terug te trekken. De uitdrukking ‘een momentje voor zichzelf’ is op hen van toepassing.

Deze naarbinnen-mensen vallen op het werk niet zo op. Tijdens overleggen en vergaderingen houden zij zich veelal rustig, soms wat geïntimideerd door het interactieve geweld om hen heen. Zij spreken zich alleen uit wanneer hen daarom wordt gevraagd. En wat zij dan zeggen, snijdt altijd hout. 

Graag willen deze ‘stille krachten’ binnen de organisatie tijd hebben om zich te beraden. Het is hen een gruwel om bij alles wat er gebeurd onmiddellijk te reageren; uit de heup te schieten. Veranderingen moeten landen, moeten bij hen tijd krijgen om te worden doordacht en vervolgens te worden geaccepteerd.

Crosby, Still, Nash&Young zongen het al; “the ones you never notice, are the ones you have to watch.” Op het moment dat je als organisatie de naarbinnen-mens de ruimte geeft, krijg je daar veel voor terug; loyaliteit, werk dat klopt en een rustpunt waar de meer naarbuiten-mensen graag op terugvallen.

Ghandi.jpg